Eet- & drinkproblemen

Eet- & drinkproblemenWaar het eten en drinken eerder een leuke sociale aangelegenheid was, wordt dit opeens onaangenaam wanneer slikproblemen ontstaan.

Een pijnlijk gevoel tijdens het slikken, overmatig kokhalzen tijdens het eten (of tandenpoetsen) of je regelmatig verslikken kan ontstaan door spanning en gaan vaak gepaard met adem- en of stemklachten. Logopedisten onderzoeken de balans tussen de ademspieren en de spieren rondom het strottenhoofd.

Tijdens manuele palpatie wordt de spanning van de spieren in het gebied rondom de larynx, die voor het slikken en spreken belangrijk zijn, beoordeeld. Verder wordt naar de lichaamshouding en afwijkingen van hoofd- en nekstand gekeken, omdat een verkeerde houding of hoofdstand de spierspanning in en rondom het strottenhoofd duidelijk beïnvloedt.

De logopedist kan onder andere door manuele facilitatie, waarbij gespannen spieren gestretcht en opgerekt worden een ruimer gevoel in de keel stimuleren waardoor pijnklachten bij het slikken verminderd kunnen worden.


Slikproblemen kunnen ook ontstaan na een beroerte, trauma en komen voor bij (spier)ziekten of neurologische aandoeningen.  De logopedist geeft adviezen en begeleiding afgestemd op de ernst van het slikprobleem. De adviezen kunnen op de persoon gericht zijn, maar ook gericht aan de zorg rondom de cliënt. Een goede samenwerking binnen de zorg is hier van belang.


Eten en drinken doe je meestal onbewust. Maar bij dit alledaagse proces komt heel wat kijken.

Op de juiste manier leren eten en drinken is ook onderdeel van logopedie. Bijvoorbeeld voor jonge kinderen die problemen hebben met zuigen, slikken en kauwen.

Als logopedist helpen we kinderen bij de ontwikkeling van de mond en de keel of stimuleren we het herstel van mondfuncties.

Logopediepraktijk Nij Beets voor (Preverbale)logopedie en dyslexie

Nij Beets       -  Bjirk 2a  9245 JD  Nij Beets


Contact:                                                   

M: 06 42119970                                       

E: info@logopedieinfriesland.nl               

KvK: 01154065 0000                               

f:Facebook   

Open op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

9.00 uur - 17.00 uur